Microsoft stao iza blockchaina

Kompanija razvija poseban sistem za čuvanje ličnih podataka u svetu kriptovaluta. Microsoft je na Consensus 2018 tehnološkoj konferenciji predstavio svoju perjanicu – Decentralizovani identitet za decentralizovani svet.

Svrha ovog projekta jeste da omogući korisnicima da poseduju i kontrolišu svoj identitet na decentralizovan način u blockchainu.

Aplikacije i servisi na ovoj platformi moraju da traže dozvolu pre nego što pristupe bilo kakvim osetljivim podacima – i to na potpuno jasan način.

Umesto da pruža detalje određenom broju aplikacija, Microsoft veruje da je mnogo lakše da korisnik čuva sve svoje podatke u bezbednom habu.

– Svakome od nas je potreban digitalni identitet koji će biti u našem posedu. identitet koji privatno i bezbedno čuva sve elemente naše digitalne ličnosti. Taj identitet mora da bude lak za korišćenje i da nam pruža potpunu kontrolu u vezi sa tim kako se našim podacima pristupa i kako se oni koriste, izjavio je Ankur Patel, program menadžer za Microsoftovu Identity diviziju.

Lansiranje ovog decentralizovanom spremišta za lične podatke potvrdio je i glavni developer kompanije, Danijel Bušner.

On je takođe otkrio i pojedine tehničke specifikacije ove platforme.

Primera radi, Microsoft će koristiti Chainpoint kako bi se “usidrio” na bitcoin.

Chanpoint je otvoreni standard za kreiranje vremenskih markera koji dokazuju postojanje bilo kakvih podataka, fajlova ili procesa.

Microsoftova odluka da razvije decentralizovano spremište digitalnih podataka mogao bi da bude ključan korak za bitcoin blockchain koji i dalje čeka da pronađe pravu primenu u “stvarnom” svetu.